Psilocybe Semilanceata

Kraftig liten sak

P.Semilanceata er kanskje liten av størrelse, men holder 3. plass på verdens mest potente psilocybin sopper. For å gjøre det hele enda mer spennende, så er den offisielle mengden psilocybin i P.Semilanceata 0.98%. I Norge er vi spesielt heldige, da vår sopp kan nå nivåer oppimot 2% psilocybin av total vekt i tørket sopp!

Hvor kan man finne den?

P.Semilanceata gror alene eller i grupper i rik og syrlig jord, ofte på gress sletter, som beiter, gamle jorder og forskjellige plener. Den blir ofte funnet på beiter hvor det har blitt gjødslet med saue- eller ku jødsel, men den gror ikke direkte på bæsj. Se Møkkflein når den er publisert.

P.Semilanceata er en saprobisk sopp, som betyr at den tar opp næring ved å bryte ned organisk materie. Den liker seg ofte i nærheten av eller på Starrplanter. De er godt synlige når man går på beiter osv. Også kalt “silverstacks” som er gresstuer/tuster spredt rundt omkring på jordet. Ofte kan du se en liten, lykkelig familie med sopp i disse. Det menes at P.Semilanceata lever av råtnende rot-rester av denne planten.

Identifisering

Hatten til P.Semilanceata er 5-25 mm i diameter og 6-22 mm høy. Den varierer fra å være spisset i hatten, til mer en bjelle fasong, ofte med en prominent nippel på toppen som gjør den lett å skille ut. Bunnen av hatten peker ofte innover mot stilken, men kan også rulle utover på en moden sopp.

Soppen forandrer ofte utseende i forhold til hvor våt den er. Når den er fuktig vil den ha en mørkere brunfarge, ofte mørkere mot midten av hatten, med et hint av blå-grønnfarge. I tillegg kan man se vertikale riller som gjenspeiler gjellene under hatten. Våte sopper har også en mer klissete overflate som kommer fra et tynt gelélag som kalles pellicle. Denne kan man se om man bryter av en del av hatten og drar den bakover. Når den tørker, vil man ikke kunne se denne hinnen.

Når soppen er tørr, vil den ha et generelt mye lysere utseende med en lys gul-brun farge.

Skiver

På undersiden av hatten har den mellom 15-27 smale skiver som retter seg ut i en svak bue fra hattens underside, før de går inn igjen mot kanten. De er ofte ikke i kontakt med selve stilken, hvor noen sopper har en jevn overgang fra stilk til hatt. Fargen er i utgangspunktet lysebrun, men blir mørke grå til lilla-brun med en lysere kant når soppen modner.

Sporer

Soppen har en tydelig lillafarge på sporene

Stilk

Den tynne gul-brune stilken er 45-140 mm lang og 1-2.5 mm tykk og vanligvis tykkere mot roten.

Slør

Soppen har et delvis, tynt “spindelvev” slør som ikke varer så lenge før det forsvinner.

Lukt og Smak

Soppen har en lukt som minner veldig om jord. Det samme kan sies om smaken, da noen psilocybin sopper smaker sterkt psilocybin, smaker P.Semilanceata veldig jord.

Blåmerker

Soppen vil ofte få et blått blåmerke ved trykk og lette skader. Dette er veldig tydelig i større psilocybin sopper og er et tegn på at soppen inneholder psilocybin.

Lær alt du trenger å vite

En DIGITAL bok med alt du trenger å vite om Psilocybe Semilanceata, AKA Spiss Fleinsopp

  • Identifisering
  • Forvekslingsarter
  • Habitat
  • Tørking
  • Lagring
  • Inntak og Effekt
  • med mer

Aktive virkestoffer i tørket flein
Psilocin0.02%
Psilocybin0.98%
Baeocystin0.36%

0 Comments

Submit a Comment